Siirry pääsisältöön

Uusin postaus

Korkki auki

Miksi et törmää meihin helposti bileissä, tai jos törmäät, ollaan selvinpäin? Ollaan nuoria ja terveitä, miksei voida ryypätä ja pitää hauskaa? Voidaan, jos niin haluttaisiin. Ollaan saatu kotoa malli, ettei saunaolut kuulu viikonloppuihin, eikä juhlapyhinä tarvi vetää perseitä. Meidän vanhemmat ei juo oikeastaan ollenkaan alkoholia, he ovat pärjänneet hyvin ilman ja heille myös terveellisyys ja urheilullisuus on elämäntapa. Meidän perheellä on aina hauskaa, eikä se liity mitenkään alkoholiin. Essi on alkoholia maistanut ja oman railakkaan opiskeluelämänsä kokenut. Tarviiko sitä villiä opiskelijaelämää viettää se 5 vuotta? Mikä etuoikeus opiskelijoilla on humaltua joka viikko ja tehdä tyhmyyksiä? Essille riitti käydä ekana vuonna "muutamissa" bileissä. Osissa oli ihan hauskaa, toisissa vähemmän. Muutamissa bilei ssä on selvänä pyörähdetty ja okl perseily myötähäpeä ollut niin vahvaa, ettei ole toisten tullut mentyä. Essi saa enemmän irti siitä, että te

Yksin ulkomailla

Ai sä olit yksin ulkomailla?!


Joo, niin olin.
Minä (Julia) olin pohtinut jo jonkin aikaa matkaa johonkin Suomen rajojen ulkopuolelle, sopivan kauas ja kaupunkilomakohteeseen. Unelmoin Lontoon täydellisistä joulutoreista… No, päädyin sitten kumminkin pienten ”erimielisyyksien” johdosta kauniiseen kaupunkiin Budapestiin, Unkariin. Reissu kesti yhteensä viisi päivää. 


Halusin nimenomaan matkalle yksin ja kun näin päätin, niinhän sitten kävi. Haaste itselle. Kokemus. Elämys. Omaa aikaa. Saa tehdä ihan mitä haluaa, koska haluaa. Ja ehdottomasti suosittelen kokeilemaan yksin reissuun lähtemistä, onhan se nyt aivan erilaista, kuin porukassa tai ystävän kanssa. Mikään ei riipu kuin itsestä. Ja vaikka miten itsekkäältä se kuulostaakin, on terve itsekkyys kaikilla paikallaan. Budapest kaupunkina oli helppo ottaa haltuun kerran karttaa katsomalla ennen matkaa ja sen jälkeen kaupungin tunsi kuin omat taskut. Tonava rajaa Budan ja Pestin alueen selkeästi ja nähtävät paikat ovat sopivilla etäisyyksillä toisistaan. Itse liikuin kaupungissa kävellen, lukuunottamatta yhtä bussimatkaa linnavuoren juurelle. Jälkeenpäin tajusin, että matka bussilla oli niin lyhyt, että olisi sen kävelläkin voinut. Kentältä keskustaan kuljin bussilla ja se on niinkin helppoa, että riittää kun osaa lipun ostaa ja hyppää bussiin 100E. Bussimatka kestää ruuhkista riippuen n.30min ja hintaa matkalle tulee 9ooHUF eli n. 2.78e.


Mitä siellä sitten tein? Matkan tarkoitus oli alunperinkin mennä ihailemaan kuvankauniita joulutoreja ja nähtävyyksiä, shoppailua unohtamatta. Näin kävi. Tylsää hetkeä ei tullut ja tekemistä riitti. Joulutorit- ja kadut kiersin monen monta kertaa ja miten ihanan lämmin tunnelma siellä olikaan. <3


 Jos olisin lähtenyt matkalle perheen tai ystävän kanssa olisin varmasti jäänyt paitsi monista asioista. En kumminkaan väitä, ettenkö voisi ottaa kaveria mukaan reissuun.
Ensimmäinen päivä kohteessa alkoi 24h pankissa istumisella (Wifin perässä, noh kyllä sieltä rahaakin nostin) ennen aamu kymmentä norjalaisten vaarien kanssa jutellen siitä, miten kaunis kaupunki Budapest on. Reissu päättyi (espanjalaisen?) Jorgen kanssa jutellen suomalaisten Tallinnan viinanhakureissuista. Jorgehan ei virallisesti edes esittäytynyt, lähinnä pähkäiltiin lentokentän huonon wifin yhdistämistä hänen läppäriinsä ja yllättäen (suprise!) läppäri oli nimetty hänen nimellään. Voi olla, että ystävälliset norjalaiset vaarit ja Jorge olisi jäänyt kohtaamatta, jos olisin ollut matkalla jonkun kanssa. Who knows?Joka tapauksessa reissu oli täynnä paljon kävelyä ja kauniita nähtävyyksiä. Kirkkoja, linnoja, maisemia. Mukava kaupunki matkustaa näin joulun alla. Ihania vaatteita oli vaikka ja kuinka, mutta jouduin valitettavasti hillitä liiallisen shoppailuhimoni, koska matkustin vain käsimatkatavaroilla ja paineet niiden painorajoituksista oli suuret, vaikka harvoin kukaan niiden painosta on edes kiinnostunut. (loppujen lopuksi hankin mielenrauhaksi matkalaukkuvaa'an)


Vaikka miten netissä sanottiin, että Budapestissa käyminen ilman kylpylässä käymistä, on kuin Pariisi ilman Eiffel-tornia, en kylpylässä käynyt. Mitä enemmän luin kylpylöissä järjestettävistä yöllisistä bileistä, joissa kaljatölkit uivat altaissa ja huonosti järjestetyistä ja kummallisista toimintatavoista, sitä enemmän alkoi ajatus kuumista ja oikeasti jopa terveellistä vettä sisältävistä altaista inhottaa. (Joku oli jopa joutunut kuivaamaan itsensä hiustenkuivaajalla pyyhkeen kadotessa…) Haluanko todella mennä ”nauttimaan” likaiseen ja epähygieeniseen turisteja kuhisevaan kylpylään ja maksaa n. 20e.  En halunnut, enkä kokenut sitä suurena menetyksenä. Minkälie taudinkin sellaisista paikoista saa…
Pieni pettymys sinänsä oli paikallisten kielitaito. Vaikka unkari onkin suomen sukulainen, niin taitaa varsin kaukaista sukua ollakin... Mitä muka suomen- ja unkarin kielessä on yhtäläistä? Varmaan se, että osataan vain sitä omaa kieltä… Paikalliset puhuivat siis lähinnä unkaria (kyllä jännittävällä aksentilla englantia puhuviakin löytyi!) ja asiakaspalvelutilanteet olivat varsin mielenkiintoisia. Osoittelua, eleitä, turhaa säätöä. Ihan hauskaa sinänsä.


 Nähtävyydet oli loistavia ja reissu kokonaisuudessaan sitä, mitä toivoinkin. Reissun ollessa ohi tuli kumminkin fiilis, poistuinko edes Suomen rajojen ulkopuolelle? Noh, enskerralla sitten kauemmas :).

XOXO

Julia