Siirry pääsisältöön

Uusin postaus

Korkki auki

Miksi et törmää meihin helposti bileissä, tai jos törmäät, ollaan selvinpäin? Ollaan nuoria ja terveitä, miksei voida ryypätä ja pitää hauskaa? Voidaan, jos niin haluttaisiin. Ollaan saatu kotoa malli, ettei saunaolut kuulu viikonloppuihin, eikä juhlapyhinä tarvi vetää perseitä. Meidän vanhemmat ei juo oikeastaan ollenkaan alkoholia, he ovat pärjänneet hyvin ilman ja heille myös terveellisyys ja urheilullisuus on elämäntapa. Meidän perheellä on aina hauskaa, eikä se liity mitenkään alkoholiin. Essi on alkoholia maistanut ja oman railakkaan opiskeluelämänsä kokenut. Tarviiko sitä villiä opiskelijaelämää viettää se 5 vuotta? Mikä etuoikeus opiskelijoilla on humaltua joka viikko ja tehdä tyhmyyksiä? Essille riitti käydä ekana vuonna "muutamissa" bileissä. Osissa oli ihan hauskaa, toisissa vähemmän. Muutamissa bilei ssä on selvänä pyörähdetty ja okl perseily myötähäpeä ollut niin vahvaa, ettei ole toisten tullut mentyä. Essi saa enemmän irti siitä, että te

Paskamainen kipuMigreeni

Tässä postauksessa puhuu Essi. Kerron mun ajatuksia tästä sairaudesta. En häpeä tätä, mutta en myöskään huutele, että auts nyt on migreeni. En kaipaa sääliä. Jos kerron että mulla on migreeni päällä niin ei siihen kaveri tai kukaan muukaan osaa auttaa. Ei se tällä ikää mee enää ohi pimeessä makaamalla. Syön kyllä lääkkeeni.
Oon sairastanu migreeniä 7- vuotiaasta asti. Pian 13 vuotta. Oon oppinu tunteen sen aika hyvin. Tiedän mikä on tulos sen jälkeen, kun karkkipussi on avattu, oon vittuillu ja haukotellu n. 47 kertaa.
Mikä se migreeni sit on. Se on tajuton kipu päässä. Mulla oikeen silmän takana. En pysty kattoa muutaku oikeelle, tai sattuu vielä enemmän. Silmät on tosi arat ja valot ja silmien auki pitäminen sattuu. Oksettaa. Paljon. Se kipu on jotain ihan hirveetä. Ei pysty ajatella mitään selkeesti ja on vaan vihanen kaikille. Hajut haistaa ja äänet kuulee seitsemän kertaa kovemmin. Kuulen mässytyksen kilometrin päähän. Lähes kaikki haisee pahalta, paitsi jogurtti.
Mistä kaikesta se sit voi tulla? Jonkun pahanhajuinen hajuvesi. Mausteinen ruoka. Aurinko. Urheilu tai urheilunpuute. Stressi. Syömättömyys. Liian vähäinen veden juominen. Kovat äänet. Banaani, varsinkin sen haju… Näitähän riittää. Tulee mistä milloinkin. 


Migreeni on muuttanu mua. Oon aika hieno ihminen loppujen lopuks. Aika usein ajatukset kiteytyy yhteen kysymykseen: ” Miksi minä?”. En mä tästä nauti. Ei kukaan nauti. Mutta oon saanu jotain hyvää tän kautta. Elämälle ihan uudet perspektiivit. Osaisinko arvostaa terveyttä ja kivuttomia päiviä ilman tätä? Nautin täysillä päivistä, kun en tunne kipua. Enhän mä koskaan tuu kokonaan terve olemaan. Kukaan ei toistaseks oo keksiny mitään parannuskeinoa tälle.
Vertaistukea saan facebookin migreeni -ryhmästä. Tiedän etten oo ainut. Siellä joka toinen kertoo olleensa tiputuksessa kovien kipujen takia.
Mulla on auraton migreeni. Kerran elämässä mulla on ollu aurallinen. Näin outoja kuvioita ja alko pyörryttää. Ei ollu kaukana, ettei ois taju lähteny kivusta.
Mun migreenit on lisääntyny joka vuosi. Seitsemän vuotta sitten mulla diagnosoitiin tiedottamattomasta stressistä johtuva migreeni. No mikä siihen auttais? Se etten tekis yhtään mitään järkevää. En kävis koulua tai töissä. En tekis mitään stressaavaa. Urheilisin ja ulkoilisin. Tanssisin ja lauleskelisin omaksi ilokseni. Sit mulla olis varmaan vähemmän migreeniä. Mutta voiko joku elää niin? Tekemättä mitään? Ei. Toistaseks mun pitää siis vaan kärsiä ja kestää kivut.
Nyt mun migreeni on kroonisoitunut. Mulla on migreeni 1-7 kertaa VIIKOSSA. Se yks migreeni voi kestää monta päivää. Migreenilääke vie kivun pois hetkeksi, mutta se palaa muutaman tunnin kuluessa.
Migreenilääke. Se iso paskiainen. Kolmiolääke. Kun on se hetki, että lääke pitäis ottaa, että siitä jotain hyötyä olisi. Saako sen nielaistua? Ei. Se ei mene millään alas ja sitten tulee oksennusrefleksi. Nyt sain nenäsumutteita, eli migreenilääke joka otetaan nenän kautta. Tällainen lääke maksaa saatan****. Kuusi annosta lääkettä maksaa 50€. Haluanko käyttää rahani lääkkeisiin? Käyn väkisin töissä kivuissa ja kaikki rahat mitä saan, menee joko auton tankkiin, että pääsen töihin tai lääkkeisiin. Onko tässä mitään järkeä? No mitä se migreenilääke tekee. Olo on yli tunnin vielä astetta pahempi. Kierit kivuissa peiton alla. Lopulta, kun lääke alkaa vaikuttaa halutulla tavalla on olo, kuin umpi tunnelissa. Ajatukset ovat yhä oudompia ja tekeminen tosi löysää. Lääke vaikuttaa verisuoniin ja saa ihmisen ihan veltoksi. Vähän kuin lihasrelaksantti. 


Nyt, kun viimein sain perseeni taas raahattua lääkärille, sain migreenin estolääkkeet. Triptyl. Triptyl on masennuslääke. Migreenin estoon syödään monenlaisia lääkkeitä, kuten verenpainelääkkeitä. Luin kauhuissani Triptylin haittavaikutuksia. ”Jos sinulla on todettu masennus, voi lääke voimistaa itsetuhoisia ajatuksia lääkkeen aloitettua”. Syön siis masennuslääkkeitä. Olenkohan näiden jälkeen yhä onnellisempi? Lääkkeellä oli myös hyviä vaikutuksia, kuten oma-aloitteisuuden lisääntyminen. Siivoan varmaan tämän jälkeen keittiötä joka päivä. Söin ensimmäisen estolääkkeen. Lääke teki olon tosi heikoksi. Voin pahoin koko yön ja seuraavan aamun. En henkilökohtaisesti usko lääkkeen tuovan mitään hyvää, mutta toivoa tietysti voi kaikenlaista.
Julian ja migreenin suhde on vähän erilainen. Julialla on ollut elämänsä aikana yksi migreeni. Ei aluksi tiedetty mikä Juliaa vaivasi. Luulimme Julian lähinnä kuolevan ja lääkäriin meno kävi monta kertaa mielessä. Julia ei pystynyt pitää silmiä auki, koska kipu oli niin kova. Ensin näkö heikkeni oudosti ja silmäsärky oli kovaa. Juliaa oksetti ja olo oli sekava. Makaaminen sattui entistä enemmän. Lopulta Julia nukahti, oksensi yöllä ja olo helpottui. Tiesimme heti, että kyse oli migreenikohtauksesta.
Meidän perheessä kaikilla on migreeniä. Mulla ja äidilläni eniten.
Migreeni on myös pilkkonu kaikki mun unelmat. Oon aina halunnu lentäjäksi. Rupesin taannoin miettimään, että kun lentämisestä niin kovaa tykkään, että pitäisikö yrittää edes lentoemännäksi. Saisin olla lentokoneessa. Arvatkaa, oliko migreeni muutaman muun sairauden kanssa ainoita, joiden takia lentoemännäksi EI pääse. Joudun siis hankkia itselleni ammatin, jossa voin tehdä säännöllistä työtä. Tarvin pitkät lomat ja hyvät työajat. Tällaisia ammatteja ovat esimerkiksi opettaja. Hain opiskelemaan käsityönopettajaksi ja luokanopettajaksi. Tykkään siitäkin hommasta. Erityisesti lapsista, mutta en mä siitä oo ikuisesti haaveillut…

 Kiitos migreeni. Sinä saatanallinen riesa.
XOXO
Essi